Site Overlay

Madspild kan undgås ved at gøre en ekstra indsats

Dette indhold er sponsoreret.

Du skal for alt i verden undgå madspild – ikke? Madspild er en af de helt store syndere, som bliver anset for at skulle bekæmpes, hvis vi skal kunne leve med stadig flere mennesker på kloden. I dag går næsten en tredjedel af al mad til spilde. Det kan være svært at få øje på, når du handler ind, men kig efter i dit køleskab. Kig efter på nedsatte varer i supermarkedet. Se på alle de kasserede råvarer og selvfølgelig al den mad, som restauranter og institutioner dagligt må smide ud. Det har en negativ indvirken på at stoppe sult – selvfølgelig – og er klimabelastende. Det må vi gøre bedre.

Konserver din mad bedre

Maden i dit køleskab vil blive for gammel før eller senere. Måske har du store grøntsagshylder, som du bruger hyppigt. Du føler måske, at du faktisk får dem tømt rimelig jævnligt. Men er det virkelig sandt? Er sandheden ikke, at der går pastinakker, gulerødder, rødbeder, squash og en masse andet til spilde? Enten får det lov at rådne i køleskabet, ellers bliver det kasseret som rester. Her er rådet klart og tydeligt: Konserver din mad bedre og mere holdbart. Det kan være kød, blommer fra haven eller gulerødder, som ligger løst, og dem kan du konservere med posesvejsere, så levetiden forlænges.

Brug dine rester på ny

Udover at bruge posesvejsere til dine mad, så maden ikke går i forrådnelse og kan konserveres i fryseren eller køleskabet i længere tid. Så skal resterne også bruges. Undlad at smide den mad ud, I ikke kunne spise. Spis maden dagen efter, selv hvis det er en lille portion. Tænk på det som en snack, der sænker jeres madbudget. Ellers kan rester bruges i nye retter, når de alligevel er der. Der kan være kartofler til gryderetten. Kød til sandwich. Sovs eller gryderetter som supplement til morgendagens aftensmad.

Sæsonen kan holde længere

Har I æbletræer, pæretræer, blommetræer, går I på jagt, eller får I råvarer fra andre, så kender du sikkert til madspild herfra. Frugterne skal til sidst kæmpes ned, og kødet fylder mere og mere i fryseren. Lækkert vildt kan bruges som gave, hvis I ikke får spist nok. Hellere det end en plads i fryseren, som kan blive til en plads i skraldespanden. Frugterne kan laves til marmelade. De kan syltes. De kan bruges i kager, desserter, gryderetter m.m. Brug de frugter og kød, som kommer gratis. At kassere dem er både dumt og dyrt på klimaregningen.

Sylt, sylt, sylt

Kodeordet i det danske køkken for opbevaring og unik smag er syltning. Sylt dine grøntsager, frugter og krydderurter, så de holder længere og giver din madlavning en unik smag. En andet kodeord er saltning. Inden køleskabet var saltet kød og fisk meget hyppigt spist, da kødet kunne opbevaret længere på den måde, måske mindre aktuelt i dag. Dehydrering er måske mere relevant i dag, hvis du er vild med at sylte.