Site Overlay

Træf bæredygtige valg, når du laver mad

Det kan efterhånden ikke komme bag på nogen, at vi bliver nødt til at tænke spørgsmålet om klimabelastning ind i alle forbrugsvalg, vi foretager os i vores liv. Vælger vi altid de grøntsager og frugter, der er i sæson, eller køber vi æbler, der er fragtet fra den anden side af kloden, fordi det er dem, vi allerbedst kan lide? Der er mange klimafælder at falde i, hvorfor denne artikel er tænkt som en lille guide i at lave mere klimavenlig mad.

 

Kød koster meget i klimaregnskabet

Vi kommer ikke udenom, at en af de helt store syndere i det negative klimaregnskab er kød. Dette skyldes blandt andet alt den mad, dyrene spiser, inden de føres til slagtehuset. Men der er dog en særlig grund til, at kød fra en ko har en højere klimabelastning end andre typer kød. Køer er drøvtyggerere, hvilket er kendetegnet ved, at maden fordøjes af flere omgange. En ko har fire maver, hvori der foregår gæringsprocesser, der producerer metan, som koen ræber op. Metangas er en langt farligere drivhusgas end CO2. Dertil har det også betydning, at køer er slagtefærdige langt senere end eksempelvis kyllinger. 

 

Spis mere klimavenligt

Hvis vi vil reducere vores klimabelastning, skal vi spise mindre kød og flere grøntsager. Det er dog ikke helt uden betydning, hvilke grøntsager vi spiser, da den mindste klimabelastning kommer fra grøntsager, der er i sæson. Det kan være fristende at tro, at så længe vi spiser grøntsager, der er danskproducerede, så belaster vi klimaet mindst muligt, men det er desværre ikke hele sandheden. En tomat, der er produceret i Spanien og kørt til Danmark i en lastbil, udleder mindre CO2 end en tomat, der er produceret i et drivhus i Danmark udenfor sæson. Hvis du er i tvivl om, hvordan du spiser mest klimavenligt, så kan du altid konsultere de officielle kostråd, der er udarbejdet af Fødevarestyrelsen i 2021. De officielle kostråd foreskriver blandt andet, at vi skal spise mere planterigt, mere fuldkorn og mindre kød.

 

Lækre salater, der mætter

Hvis vi skal spise mindre kød, skal vi spise mere af de grøntsager, der mætter. Broccoli er en grøntsag, der har et højt indhold af vand, kostfibre og proteiner, hvilket gør, at du føler dig mæt i lang tid. Kostfibrene bidrager desuden til, at din fordøjelse er velfungerende, og proteinerne er byggesten til dine væv og muskler. Broccoli er derfor ikke en helt dum grøntsag at spise sig mæt i.

 

Du kan blandt andet lave en lækker broccolisalat, som enten kan spises som tilbehør til plantebøffer eller anden form for grøntsagsbøf. Broccolisalaten er virkelig nem at lave og kræver derfor ikke mange køkkenfærdigheder, hvorfor du også kan lave den sammen med mindre børn, der kommer med i køkkenet.

 

Lækre desserter med god klimasamvittighed

Det kan være rigtig lækkert at afslutte et godt måltid med et sødt punktum. Hvis du er chokoladeelsker, så er chokolademousse med kaffe et godt bud på en skøn dessert. Det er også en dessert, hvor du nemt kan være klimabevidst, da den indeholder få ingredienser. Sørg for at bruge æg fra høns, der har haft et godt liv, og chokolade, der er produceret under ordentlige forhold.