Site Overlay

Kom og oplev det bæredygtige Kronjylland

Kronjylland er et navn, som refererer til et område, som ikke just er nøjagtigt afgrænset. Det dækker groft set over et område omkring Rander og området mellem Mariager Fjord og Egå, nord for Århus.

Betegnelsen stammer fra 1850’erne, og har været anvendt særligt fra 1976, da de nærliggende kommuner indtrådte i et udvidet samarbejde i området. Man mener, at begrebet hænger sammen med, at der tidligere har været et stort antal krongods i området, altså jord og ejendomme ejet af kongen.

 

Kronjylland, altså området omkring Randers, har mange aktiviteter at tilbyde for turister. Du bør derfor have Kronjylland i baghovedet næste gang du skal planlægge en tur i det danske land.

 

Læs mere her om de spædende og bæredygtige oplevelser i området.

 

Nordeuropas største kunstige skov

 

I Kronjylland ligger Randers Regnskov, den største kunstige skov i Nordeuropa. Her kan du se over 350 forskellige arter af planter og 175 forskellige arter af dyr. Det er en særlig oplevelse at tage i Randers Regnskov, og det er helt klart en tur værd.

 

Kunst og design

 

I Randers finder du blandt andet også muligheder for at opleve kunst og design. Randers Kunstmuseum byder på dansk billedkunst fra 1800-tallet og helt op til i dag. Du finder også Danish Design Museum, hvor dansk designede møbler og genstande kan opleves på tæt hold.

 

Amerikansk oplevelse i Kronjylland

 

Kronjylland kunne i 2011 byde velkommen til Memphis Mansion, som er en tro kopi af Elvis Presleys Graceland i USA. Her kan du få en rigtig amerikaner oplevelse i Kronjylland, hvor du både finder restaurant, selskabslokaler, souvenirshop og et Elvis museum.

 

Håndværk i særklasse

 

Randers byder på et Håndværksmuseum, hvor du kan opleve historien om Købstadens gamle håndværk. Her finder du udstillinger fra håndværksfag såsom optimer, urmager, guldsmed, murer, bødker, handskemager, og mange mange flere håndværksfag.

 

Forkæl dig selv med salt

 

Hos Mariager Saltcenter kan du forkæle sig selv med en spa dag i det salte. Her kan du blandt andet prøve en saltvandspool, som imiterer Det Døde Hav, så du kan opleve hvordan det føles at flyde på overfladen af saltrigt vand.

 

Bæredygtighed

 

Randers har bæredygtighed i højsædet. Derfor skal turisme også være bæredygtig i området, så alle kan få glæde af oplevelser uden at kompromittere fremtiden. Derfor kan Randers blandt andet præsentere et Naturkort, hvor alle naturoplevelser i hele Kronjylland er markeret ud så det er nemt for turister at tage ud i naturen og opleve, hvad Kronjylland har at byde på.

 

Så Kronjylland er altså rig på spændende og bæredygtige oplevelser – og derfor et besøg værd. Og det er ligegyldigt, om du er til natur, kunst, design, wellness – eller måske et lille stykke amerikansk historie midt i Jylland.