Site Overlay

Vedligehold bilen eller byt-til-nyt?

Kan det svare sig at vedligeholde bilen?

Det korte svar er ja – i hvert fald når det kommer til at rustbeskytte bilen, hvis du skal beholde den i en længere årrække ifølge teknologisk institut. Når det kommer til vedligeholdelse af lakken, er der ikke et entydigt svar.

For nogle år tilbage vise en undersøgelse i Sverige at 10-15% af 10-årige biler dumpede syn på grund af rust.

Det er naturligvis ikke overflade rust som der kun er i lakken, men noget, der starter i lakken, kan sagtens udvide sig og give større operationer.

Så i sidste ende er spørgsmålet nok:

Vil du risikere at have en bil, der kun holder 10 år eller vil du gå den ekstra mil og få bilen rustbeskyttet og pleje den så godt som muligt?

Det er op til dig – men det er trods alt mere bæredygtigt at få noget til at holde længere end at bytte til nyt hele tiden.

Vi kigger på:

  • Hvad kan du selv gøre
  • Hvor ofte skal det gøres
  • Tag ting i opløbet

Hvad kan du selv gøre

Du kan selv sørge for at få bilen undervognsbehandlet. Det er bedst at gøre fra ny af – men er ”aldrig” for sent. Mindre vigtigt er det hvilket brand af behandling du tager – da det som oftest er selve udførslen og ikke materialet som er afgørende for hvor god behandlingen den er.

Det næste trin ligger i lakbeskyttelse af din bil. Det kan gøres på mange forskellige måder. Har du ikke mod på selv at gøre det kan du få lagt en keramisk coating på bilen ude i byen. Det giver dig op til flere års lakbeskyttelse. Det kan også sagtens gøres mere simpelt. Se denne guide til lakbeskyttelse for at se alle muligheder.

Alternativt så ligger den regelmæssige opgave i at inspicere lakken. Det gør du nemmest og bedst når du alligevel vasker din bil i hånden. Herved får du syn for sagen og kan reagere hvis der f.eks. er stenslag, der er gået igennem lakken, så du kan sørge for at få ny lak på inden området det ruster.

Hvor ofte skal det gøres

Rustbehandling skal gøres efter behov. Før i tiden sagde man hvert andet år, men som oftest kan der sagtens gå længere tid imellem, især hvis du har fået det gjort fra ny. Spørg eventuelt din mekaniker hvad han synes i stedet for at køre et sted hen hvor de sælger rustbehandling.

Vask af bilen bør du gøre minimum én gang om måneden. Herved kan du nå at reagere på ting som det opstår undervejs, inden det når at udvikle sig.

Tag ting i opløbet

Ofte kan det svare sig at tage tingene løbende i stedet for når en skærmkasse eller dørside er fuldstændig gennemrustet.