Site Overlay

Forskellen mellem oliebaseret og vandbaseret maling

Den største forskel mellem en oliebaseret og en vandbaseret maling er hvilken slags opløsningsmidler, der bruges i produkterne for at få den rette konsistens og så den er flydende, men mulig at påføre på en horisontal eller vertikal overflade. I vandbaseret maling, ja, der siger det sig selv, at det er vand som er “opløsningsmidlet” og i en oliebaseret maling anvendes mineralsk terpentin. 

Kvalitetsmæssigt er der egentlig ikke den store forskel på resultatet pga opløsningsmidlet, uanset om det er et vand- eller oliebaseret produkt du bruger, opløses det når malingen tørrer.

Vandbaseret Maling

Vandbaseret maling og vandbaserede produkter er generelt mere miljøvenlige end oliebaserede produkter, eftersom de indeholder mineralsk terpentin og “forurener” mere. De vandbaserede malinger derfor i senere år blevet utrolig populære at arbejde med. En anden

fordel der er værd at nævne ved at vælge en vandbaseret maling er dine malerværktøjer bliver nemmere at rengøre, du har ikke brug for nogle specielle rengøringsmidler, Du tørrer blot penslen af, skyller den grundigt med vand og til sidst renser du den med lidt opvaskemiddel. De vandbaserede malinger er også næsten helt lugtfri, så du behøver ikke bekymre dig om at skulle udlufte ligeså meget, som du ville have brug for, hvis du arbejdede med et oliebaseret produkt. Det smukke ved dette er, at du kan flytte ind i det nymalede rum, så snart den vandbaserede maling er tørret. Er du er gravid, behøver du heller ikke at bekymre dig om mulige giftige dampe som kan inhaleres; det samme gælder, hvis du har børn, der kunne have lyst til at være med og “hjælpe” – Vær dog omhyggelig med at følge instruktionerne angivet på produktets emballage.

En anden fordel ved vandbaseret maling er, at hvis du skal male trædetaljer som tidligere er blevet malet med en oliemaling, kan du nemt male med en vandbaseret træmaling. MEN, er træværket malet med en vandbaseret træmaling tidligere, så kan du ikke male med en oliebaseret træmaling ovenpå. Ved at vælge vandbaseret maling, er det derfor ikke nødvendigt at finde ud af hvilken type maling det tidligere er behandlet med, før du overmaler det igen. Se vores store udvalg af vandbaseret udendørs maling her.

Er oliebaseret maling bedre end vandbaseret maling?

Nu er det dog ikke sådan, at oliebaseret maling er noget, der skal undgås helt. Denne slags maling har faktisk mange fordele i forhold til de vandbaserede malinger.

Oliebaseret maling forlænger levetiden på dit træværk, hvilket gør den særdeles velegnet til

brug udendørs. Oliemaling beskytter træet bedre og forlænger derfor træets levetid.

Generelt set har oliebaserede træmalinger en hurtigere tørretid end de vandbaserede

som gør at du ikke behøver at bekymre dig om dårligt vejr, da tørretiden er hurtigere. Dette er især nyttigt når du skal male dine vinduer, da du så kan nå at male dem færdige på én dag, og samtidig være i stand til at kunne lukke dem om aftenen. Når du maler udendørs skal du heller ikke tænke på at ventilere.

Men som tidligere nævnt, så husk først at finde ud af hvad træet du planlægger at friske op

er blevet behandlet med tidligere – fordi oliebaseret maling som sagt ikke klæber på underlaget hvis det tidligere er malet med vandbaserede produkter.

Se vores udvalg af oliebaseret udendørsmaling her.

Hvordan finder jeg ud af hvad mit træværk er malet med?

Der er nogle måder hvorpå du enkelt kan undersøge, hvad der tidligere er blevet malet med på dit træværk. Som sagt så kan en oliebaseret maling kan ikke bruges oven på en vandbaseret maling, så den førstnævnte får ikke den optimale vedhæftning; det vil sige, at den oliebaserede maling ikke gør, det vil klæbe ovenpå, hvis træet allerede er behandlet med en vandbaseret maling.

  1. Det første du skal gøre, er at dyppe kluden i husholdningssprit, og gennemvæde den. Vælg en hvid klud hvis det er kulørte farver du skal teste for at gøre resultatet mere tydeligt og omvendt for lyse farver, altså anvend en mørk klud.
  2. Når kluden er ordentligt våd, så presser du den mod træet der er malet og som du ønsker at teste. Hold kluden mod den gamle maling i ca. 30 sekunder. Fjern derefter kluden og tjek om der er malingrester på den. 
  3. Ser du at der er farve på kluden og at den gamle maling på træet er opløst, så kan du roligt antage, at den gamle maling er af en vandbaseret slags. Er kluden som den var før du startede testen, altså helt uden farverester og den gamle maling på træet farver ikke kluden, så males træet med en oliemaling.

En anden hurtig måde at teste, hvilken slags maling der blev brugt, er at slibe husets overflade med sandpapir; hvis malingen bliver til en slags støv, er huset malet med oliebaseret maling/alkydoliemaling. Men sætter malingen sig fast på sandpapiret er der brugt en akrylatmaling